Az alacsonyabb zsírtartalommal bíró tejtermékek nem annyira bírják a hőkezelést, így érdemesebb zsírosabb tejet, tejszínt, tejfölt használni. A mártás például lehet besamel, vagy annak sajttal gazdagított változata a Mornay-mártás. A gratin maga nem egyetlen étel, hanem a csőben vagy sütőben sült fogásokat jelenti.
forrás: hvg.hu
Csirkés gratin
Hozzávalók
2 csirkemell filé
1 kg burgonya
1 db piros kaliforniai paprika
2 evőkanál olívaolaj
fűszerek: só, őrölt fehér bors, bazsalikom, oregánó
1,5 dl tej
1,5 dl főzőtejszín
5 dkg reszelt parmezán sajt
2 db tojás
Elkészítés
- A burgonyát meghámozzuk, és uborkagyalun szeleteljük. A paprikát megtisztítjuk és apró kockákra vágjuk.
- Az olajat egy Wok-ban felhevítjük és a kockára vágott mellfilét fehéredésig sütjük, majd hozzáadjuk a kaliforniai paprikát, fűszerezzük, és további 5 percig pirítjuk.
- A húsos keveréket elvegyítjük a nyers burgonya szeletekkel és egy tűzálló edénybe simítjuk.
- Összekeverjük a tejet, tejszínt, reszelt sajtot, és a tojásokat, majd a keveréket a krumplis húsra öntjük.
- 180 fokos sütőben 40-50 perc alatt készre sütjük.
forrás: pixabay.com
Az oregánót (más néven szurokfű) teaként is fogyaszthatjuk. Gyógyító hatásáról itt olvashatsz bővebben.
Jó étvágyat kívánok!
Szia!
Remek bejegyzés,köszönettel olvastam. Ajánlom szíves figyelmetekbe a https://dieta-feherje.blog.hu/ oldalt.