
forrás: pixabay.com
Ugyan egész évben vásárolhatunk gombát, a szezonja tavasszal és ősszel van. Kellemes családi program a gombaszedés, ám arra minden esetben ügyeljünk, hogy az általunk szedett gombákat fogyasztás előtt bevizsgáltassuk egy szakemberrel (hacsak mi magunk nem vagyunk végzett gomba-bevizsgálók). Fontos az is, hogy gombát csak vesszőkosárba vagy papír-tasakba szedjünk (lényeg, hogy tudjon szellőzni), és ahány félét találunk, annyi zacskóba tegyük. Ez utóbbi azért fontos, mert ha egy mérges gomba keveredik a többi közé, az összes gombát meg kell semmisíteni, ami abban a zacskóban volt.
Egy kellemes gombaszedéssel eltöltött kirándulás után jól esik, ha laktató és ízletes fogást tudunk az asztalra tenni, mégsem kell órákat eltöltenünk a tűzhely mellett.
Hozzávalók
1 egész csirkemell filé
50 dkg erdei gomba (természetesen a csiperke is tökéletes)
1 fej vöröshagyma
2 evőkanál olívaolaj
2-3 evőkanál mustár
fűszerek: só, bors, 1 csomag petrezselyemzöld
1 evőkanál finomliszt vagy ételsűrítő
Elkészítés
- A csirkemell filét lapjával felszeleteljük (kb. 6 szeletet kapunk ebből a mennyiségből). A gombát felszeleteljük, a vöröshagymát és a petrezselyemzöldet felaprítjuk.
- A felforrósított olajban fehéredésig pirítjuk a hús mindkét oldalát, majd kivesszük egy tányérra. Ugyanebben az olajban megpirítjuk a vöröshagymát, majd beletesszük a gombát. Ízlés szerint fűszerezzük, és 10 percig fedő alatt pároljuk.
- Ekkor visszatesszük bele a húst és 5-8 perc alatt összefőzzük. Liszttel vagy ételsűrítővel enyhén besűrítjük, végül megszórjuk a petrezselyemmel.
Főtt rizzsel tálaljuk.
Petrezselyemzöldet a konyhaablakban is tudunk termeszteni magunknak, ezért egész évben elérhető a friss változata. Jótékony hatásairól itt olvashatsz bővebben.
Jó étvágyat kívánok!
Ez biztos,hogy igen finom, nagyon tetszik. Ajánlom megnézni a https://karaj.cafeblog.hu/ oldalt.