Ha ősz, akkor itt a sütőtök-szezon, ám nem csak a hagyományos módon megsütve fogyaszthatjuk. Többféle vitamint, fehérjét és emészthető rostot tartalmaz. Az általam legjobban kedvelt Kanadai sütőtök emellett édes is.
fotó: pixabay.com
Hozzávalók
1 egész csirkemell filé
1 kisebb Kanadai sütőtök
4 + 1 evőkanál olívaolaj
2 gerezd fokhagyma
1 kávéskanál reszelt citromhéj
2 evőkanál citromlé
fűszerek: só, bors, fél kávéskanálnyi őrölt szerecsendió
Elkészítés
- A csirkemellet vágjuk fel apró kockákra, sózzuk, borsozzuk. A sütőtököt hámozzuk meg és kockázzuk fel.
- Az olívaolajba tegyük bele az áttört fokhagymát, a citromlét és a fűszereket, majd alaposan keverjük össze.
- Egy sütőtepsit kenjünk ki olajjal, szórjuk bele a húst és a sütőtököt, sózzuk meg, majd alaposan keverjük össze, végül locsoljuk rá az olajos keveréket.
- 200 fokra előmelegített sütőben, letakarva süssük 30-40 percig, majd a fóliát levéve további pár percig pirítsuk.
Forrón tálaljuk.
A perzsák már időszámításunk kezdete előtt is termesztették a citromot. Európába arab kereskedők hozták be, ahol is csak nyolcszáz éve honosodott meg. Széleskörű felhasználásáról és jótékony hatásáról itt olvashatsz bővebben.
Kommentek
Kommenteléshez kérlek, jelentkezz be: