Karácsony közeledtével, rendhagyó módon, egy pulyka receptet osztok meg veletek.
fotó: pixabay.com
Hozzávalók
1 db bébi pulyka
2-3 alma
2 szál sárgarépa
2 fej vöröshagyma
6-8 gerezd fokhagyma
5 dkg vaj
3 dl fehér bor
3 evőkanálnyi pulykasült fűszersó
1 citrom leve
A töltelékhez
25 dkg főtt gesztenye
25 dkg gomba
1 szál póréhagyma
1 evőkanál olívaolaj
15 dkg darált hús
5 dkg mandula vagy dió
10 dkg piros magozott olíva bogyó
15 dkg aszalt szilva
0,5-1 dl rum
1 db zsemle
1-2 dl tej
1 egész tojás
fűszerek: só, őrölt fehér bors, őrölt szerecsendió
fotó: pixabay.com
Elkészítés
- Az aszalt szilvát apró kockákra vágjuk és beáztatjuk a rumba. A zsemlét felkockázzuk, 200 fokos sütőben megpirítjuk, majd beáztatjuk annyi tejbe, ami ellepi. A mandulát (vagy diót, de akár mindkettőt) ledaráljuk.
- A póréhagyma fehér részét meg a gombát vékonyan felszeleteljük, és 1 evőkanál olívaolajon megdinszteljük. A póréhagyma zöld részét és a főtt gesztenyét kockákra vágjuk.
- Egy nagyobb tálba tesszük a darált húst, ráütjük a tojást, megszórjuk a fűszerekkel majd alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a dinsztelt gombát, a kinyomkodott zsemlét, a lecsepegtetett aszalt szilvát, a darált mandulát, és az egészet jól összedolgozzuk. Ezután tesszük bele a főtt gesztenyét, a póréhagyma zöld részét és az egészben hagyott olíva bogyót. Elkeverjük.
- A megtisztított, megmosott pulykáról leitatjuk a vizet és bedörzsöljük a fűszersóval. A sárgarépát és a vöröshagymát megpucoljuk, és az almával együtt nagyobb darabokra vágjuk. A tisztított fokhagymákat ellapítjuk egy kés segítségével. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
- A fűszeres pulykát beletesszük egy nagy méretű tepsibe, betöltjük a tölteléket, és a lábainál összekötjük, hogy ne folyjon ki belőle. Ha maradt a töltelékből, akkor kis cipót formálva mellé tesszük. Mellészórjuk a darabolt zöldségeket és az almát, kilapított fokhagymát is. A vajat felszeleteljük, és a szeleteket a pulykamellre tesszük. Aláöntjük a fehér bort, és 2 dl vizet. Fóliával betakarjuk.
- 170 fokos sütőben 2,5-3 óra alatt megpároljuk. Ez idő alatt többször is meglocsoljuk a saját levével (kb fél óránként). Ha a hús megpuhult, levesszük a fóliát és visszatesszük 15-20 percre pirulni. Most a citromlével locsoljuk egy evőkanál segítségével, mert ettől lesz nagyon szép a színe.
Sült krumplival vagy párolt zöldségekkel is tálalhatjuk.
A baktériumölő hatású vöröshagymáról itt olvashatsz bővebben.
Kedves Egészségtudatos,
Békés karácsonyi ünnepeket kívánok én is Neked, és a családodnak!
Szia!
Köszönöm, megosztottad ezt a hasznos receptet. Imádom. Jó étvágyat kívánok az ételhez! Kívánok Neked, s a Szeretteidnek békés,boldog Karácsonyi Ünnepeket! Ajánlom szíves figyelmetekbe a https://dietas-etelek.blog.hu/ oldalt.