Karácsonyi töltött pulyka

Karácsony közeledtével, rendhagyó módon, egy pulyka receptet osztok meg veletek.

fotó: pixabay.com

Hozzávalók

1 db bébi pulyka

2-3 alma

2 szál sárgarépa

2 fej vöröshagyma

6-8 gerezd fokhagyma

5 dkg vaj

3 dl fehér bor

3 evőkanálnyi pulykasült fűszersó

1 citrom leve

A töltelékhez

25 dkg főtt gesztenye

25 dkg gomba

1 szál póréhagyma

1 evőkanál olívaolaj

15 dkg darált hús

5 dkg mandula vagy dió

10 dkg piros magozott olíva bogyó

15 dkg aszalt szilva

0,5-1 dl rum

1 db zsemle

1-2 dl tej

1 egész tojás

fűszerek: só, őrölt fehér bors, őrölt szerecsendió

fotó: pixabay.com

Elkészítés

  1. Az aszalt szilvát apró kockákra vágjuk és beáztatjuk a rumba. A zsemlét felkockázzuk, 200 fokos sütőben megpirítjuk, majd beáztatjuk annyi tejbe, ami ellepi. A mandulát (vagy diót, de akár mindkettőt) ledaráljuk.
  2. A póréhagyma fehér részét meg a gombát vékonyan felszeleteljük, és 1 evőkanál olívaolajon megdinszteljük. A póréhagyma zöld részét és a főtt gesztenyét kockákra vágjuk.
  3. Egy nagyobb tálba tesszük a darált húst, ráütjük a tojást, megszórjuk a fűszerekkel majd alaposan összekeverjük. Hozzáadjuk a dinsztelt gombát, a kinyomkodott zsemlét, a lecsepegtetett aszalt szilvát, a darált mandulát, és az egészet jól összedolgozzuk. Ezután tesszük bele a főtt gesztenyét, a póréhagyma zöld részét és az egészben hagyott olíva bogyót. Elkeverjük. 
  4. A megtisztított, megmosott pulykáról leitatjuk a vizet és bedörzsöljük a fűszersóval. A sárgarépát és a vöröshagymát megpucoljuk, és az almával együtt nagyobb darabokra vágjuk. A tisztított fokhagymákat ellapítjuk egy kés segítségével. A sütőt előmelegítjük 170 fokra.
  5. A fűszeres pulykát beletesszük egy nagy méretű tepsibe, betöltjük a tölteléket, és a lábainál összekötjük, hogy ne folyjon ki belőle. Ha maradt a töltelékből, akkor kis cipót formálva mellé tesszük. Mellészórjuk a darabolt zöldségeket és az almát, kilapított fokhagymát is. A vajat felszeleteljük, és a szeleteket a pulykamellre tesszük. Aláöntjük a fehér bort, és 2 dl vizet. Fóliával betakarjuk.
  6. 170 fokos sütőben 2,5-3 óra alatt megpároljuk. Ez idő alatt többször is meglocsoljuk a saját levével (kb fél óránként). Ha a hús megpuhult, levesszük a fóliát és visszatesszük 15-20 percre pirulni. Most a citromlével locsoljuk egy evőkanál segítségével, mert ettől lesz nagyon szép a színe.

Sült krumplival vagy párolt zöldségekkel is tálalhatjuk.

A baktériumölő hatású vöröshagymáról itt olvashatsz bővebben.

Jó étvágyat kívánok!

Címkék: ,
Tovább a blogra »